Deniz Börülcesi


Efenim önce Vikipedi'den bilgi vereyim.

Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Gökova'da yetişir, Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır.
Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir. Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir.

Yapılışı: Deniz börülcesini yıkayıp 15 dakika suda kaynatıyoruz. Sonra tek tek evet arkadaşlar tek tek o kılçıkları ayıklıyoruz. Uzun bir ot düşünün ince uzun, ucundan o kılcığını çekerek ayıklıyoruz. Sonrada sarımsak , çok az zeytinyağı ve az limonla servis yapıyoruz. Sakın ha tuz koymayın zaten deniz kıyısında yetiştiği için tuzludur. Tavsiyem de limonunu ve yağını çok koymamanız.
Şu mevsim tüketmenizi tavsiye ederim. Oldukça lezzetli , yemediyseniz mutlaka deneyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamal Böreği

Ahmet Abi'den Mektup Var

Aziz Nesin'ce Aşk...